OKULA DÖNÜŞ PROJEMİZİN ÖZET SUNUMUDUR !

01.03.2018

OKULA  DÖNÜŞ  PROJESİ Nedir ?  (( PROJEMİZİN UYGULAMA AŞAMASI FOTOĞRAF VE VİDEOLARINA  ANA SAYFA  HABER KISMINDAN ULAŞABİLİRSİNİZ )) 01.03.2018

Orhan Yüksel ve Projenin DÜŞÜNSEL DOĞUŞU

“Okula Dönüş Projesi”, Antalya Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Mezunları Derneği ANTEMDER Kurucu Başkanı, Makina Mühendisi /Eğitimci Orhan YÜKSEL’in  1990’ lı yıllardan beri düşleyip farklı okullarda, farklı uygulamalarla test ederek olumlu sonuçlarını saptadığı; KİŞİLERİN Mezun Oldukları Okulları  ile ilişkilerini kesmemeleri; Fikri, fiziki, ayni ve nakti olanaklarını bireysel olarak veya mezunlar dernekleri organizasyonları ile, mezunu oldukları okullarına ve okuldaşları olan öğrenci kardeşlerine yansıtmasını esas alan    Eğitim ve Kişisel Gelişim PROJESİDİR.

Orhan YÜKSEL’in 1960’lı yıllarda Karaman 19 Mayıs ilk okulunda öğrenciyken, yaz tatillerinde oto tamirhanesine çırak verilmesiye başlayan/bulaşan “teknik yaşam” serüveni, 1968 yılında Karaman Sanat  Okulu’na gitmesi ile devam etmiş, bir yıl motor bölümünde okumasının ardından, 1970 yılında katıldığı Teknisyen Okulu sınavını kazanarak, 2. sınıftan itibaren  burslu öğrenci olarak Antalya Makina Teknisyen Okuluna girmesi ile devam etmiş ve halen Makina Mühendisi ve Teknik Eğitimci olarak sürmektedir.

   1973 yılında Antalya Makina Teknisyen Okulundan (Antalya Mesleki Teknik Anadolu Lisesi) mezun olup aynı yıl ADMMA (Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi) Akşam Makina Bölümüne kaydolması ve aynı günlerde de  Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu (Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi) Merkezi Isıtma Santralında Makina Teknisyeni olarak iş hayatına atılması ile başlayan eğitime hizmet süreci; Çalıştığı okullardan Yüksek Teknik Öğretmen Okulunda Mesleğiyle ilgili(Tasarı Geometri, Isıtma Bilgisi, Kazanlar ve Yanma,Akışkanlar Mekaniği)  haftada 8 saat  ücretli meslek dersleri okutması ile devam etmiştir.

Bulunduğu koşulların da yansıması ile mühendislik eğitimini tamamlamasının ardından,1983 yılında  Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Mesleki Teknik Eğitim Bölümünü  de  bitirerek Teknik Öğretmenlik formasyonu alan Orhan YÜKSEL,  bakanlık onayı ile görevlendirildiği Yapı Meslek Lisesinde 4 yıl boyunca mühendislik görevi yanında haftada  8 saat ücretli meslek dersleri okuttu,meslek kursları verdi.M.E.Bakanlığının uzmanlık alanıyla ilgili komisyonlarında görevler aldı.

 1987-2000 yılları arasında  Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü İnşaat Bölümünde Kontrol Mühendisi olarak “Ankara Okullarının Planlama,Proje, Yapım, Bakım, Onarım” hizmetlerinde çalışarak farklı özellikteki okullarla iç içe olmuş, eğitimci mühendis olarak çalıştığı kurumu teknik alanlarda temsilen görevler almış, eğitimle ve okullarla sürekli iç içe yaşamıştır. Aynı dönemlerde çocuklarının okulunda Koruma Derneği Başkanlığı yaparak okul bazında bireysel desteklerini devam ettirmiştir.

Kuruluşlarında da görev alıp başkanlığını yaptığı hemşehri dernekleri, Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği, Hisar Lions Kulübü Derneği, Zihinsel Engellileri Koruma Derneği  vb. farklı dernek kültürlerinde sivil toplum çalışmalarını sürdüren Orhan YÜKSEL, 2000 yılında Emekli olmasının ardından, Mühendis olan kızı İle birlikte Ltd. Şirket kurmuş, 8 yıl süreyle Milli Eğitime ait okullarla, Ankara Üniversitesi Fakültelerinin bakım onarım taahhüt işlerini yaparak yine eğitimin bir parçası olan çalışmalarını sürdürmüştür.

Emekliliği sonrası Okula Dönüş anlamında, Karaman da mezunu olduğu 19 Mayıs İlk Okulu birinci sınıf öğrencilerine “okumayı öğrendikleri aylarda”  Atatürk’ün hayatı ve klasik hikayelerin yer aldığı  kitaplardan, her öğrenci adına etiketlenmiş, mini kitap paketleri hazırlayarak; Karaman yerel basını ve protokolünün de katıldığı ortamlarda, velilerinin huzurunda okulunun minik öğrencilerine dağıtmayı başlatmış ve projeyi ailesi adına 4 yıl boyunca tekrarlamıştır. Bu dönemdeki  öğrencilerin başarılarının arttığı gözlenmiş, farklılık okul idaresi ve eğitim teşkilatınca da de teyit edilmiştir.

    Emeklilik sonrası kurduğu şirket vb. işlerini tasfiye ederek, emekli teknik öğretmen olan eşiyle, 2011 yılında Ankara dan Antalya ya taşınmasının ardından, Teknisyen Okulundan sınıf arkadaşlarına ulaşmış ve arkadaşlarını, sağ olan öğretmenleriyle birlikte  40 yıl sonra, 4 yıl boyunca üst üste buluşturarak, anıların duyuşsal çekiciliğini yaşayıp yaşatmıştır. Orhan YÜKSEL bu süreçte  Antalyadaki okulu İle yakın ilişkilerini de sürdürmüş,bir ayağı sürekli okulunda olmuştur.

    

ANTEMDER : Orhan Yüksel 24 Kasım 2015 öğretmenler günü kutlamalarında, kendisini yetiştiren ve dernekçilik uğraşlarını bilen atelye öğretmenlerinden, Halit Küçüktülü(88)  ve Melih Uyar’ın(84-merhum) nazik rica ve talimatları ile, okulunun mezunlar derneği  ANTEMDER’in kuruluşuna öncülük etmiş, okul müdürü Hasan YILDIZ, okuldaşı ve okulun öğretmeni olan  arkadaşları  Funda ÖREK ve Mazez KART’ın yakın ilgi, teşvik ve destekleri, diğer kurucu okuldaşlarının katkıları ile  Antalya Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Mezunları Derneği ANTEMDER’in kuruluşunu gerçekleştirmiştir.  

 Orhan YÜKSEL  halen Antalya da Yapı Denetim firmalarında mekanik tesisat proje ve uygulama denetçisi olarak mesleki çalışmalarını sürdürmekte, uzmanlık alanlarıyla İlgili olarak bilirkişilik yapmakta ve okul idaresinin işbirliğinde,ANTEMDER Başkanı olarak,  Okula Dönüş Projesini yürütmektedir.

Bir günü 1440  dakika üzerinden planlayarak kullanmayı yaşam felsefesi haline getirmiş olan Orhan YÜKSEL, 2016 yılı başından beri ANTEMDER’i gündeminin ilk sırasına alarak İNANÇ, AZİM ve İNATLA başarıya odaklanmış ve 2018 yılı ocak ayında oluşturulan dernek yönetiminde  ilk kez görev alan arkadaşlarıyla birlikte; iki yıldır planlama aşamasında olan OKULA DÖNÜŞ PROJESİNİ başlatmıştır.

Derneğin kuruluş çalışmaları ile birlikte, yukarıda özetlenen yaşam sürecinin yansımaları ile yoğunlaşan “ Eğitime Gönüllülerin Desteği ” hayallerini ve hedeflerini, OKULA DÖNÜŞ PROJESİ kapsamında gerçekleştirmeyi  düşleyen Orhan YÜKSEL;  Dernek kurullarımızda görev alıp zaman ayırabilen okuldaşlarından sekreter üye Elektronik Y.Mühendisi  İbrahim KÜCÜ,

YK.Üyeleri Doç.Dr. Erdal Koşun, Mak.Müh. Hakkı COŞGUN, DK.Üyeleri Tek.Öğrt. Funda ÖREK, Dr.Adnan İŞ, Diş Hekimi Macit KARAMAN’ın yakın ilgi destek ve çabaları ile hedeflerini olgunlaştırmış;

MEZUNLARLA ÖĞRENCİLERİN TANIŞTIRILMASI” alt başlığında; Okul Müdürü Hasan YILDIZ‘ın onay ve teşviki, Teknik Müdür Yardımcısı Uğur ÜNAL, Müdür Yard.Elekt. Müh. Dudu YILDIZGÖRER ve diğer ilgililerin destekleri  ile 22  Şubat 2018 günü  proje uygulamaya koyulmuştur.

OKULA DÖNÜŞ PROJESİ sürekli olarak, ihtiyaçlara ve koşullara göre güncellenerek, mesleki teknik liselerde  Eğitim ve Kişisel Gelişim PROJESİ olarak sürdürülebilecek özelliktedir.

 

PROJENİN UYGULAMA  AŞAMALARI:

     1-Okulumuz önceki mezunlarının iletişim bilgilerinin temini.

1.1)- Okul Öğretmenlerimizin tanıdıkları mezun öğrencilerinin bilgileri alındı.

1.2)-Staj uygulamasına giden öğretmen ve öğrencilerimiz aracılığı ile iş alanlarındaki mezunlarımızın iletişim,iş ve meslek bilgileri derlendi.

1.3)-Sosyal medya hesaplarımız kanalıyla duyup dönenlerin bilgileri alındı, listelenerek ulaşıldı.

1.4)-Duyumlarla derneğimize ulaşan mezun bilgileri alındı ve ulaşıldı.

1.5)-Ulaşılan bilgiler sürekli güncellenerek SMS mesajı ve maillerle mezunlara dönüldü,görüşüldü.

1.6)-Mezun tespitlerimiz devam ediyor, şu anda henüz 600 kişilik mezu listesi oluştu.Yıl sonuna kadar listemizin 1000 kişiye ulaşmasını, okulun 75. yıl kutlamalarına kadar 2000 kişiyi aşmayı bekliyoruz..

1.7)- Projemizde mühendislik yaklaşımıyla hareket edilmiş, ilk iki yılda  oluşan imkanlarla alt yapısı ve zemin güçlendirmesi yapılmıştır. Bundan sonra katlar çıkılarak, okul ve öğrencilerimize sunulacaktır.

 

2-      Mezunlarımızın uygun etkinliklerle bir araya getirilerek  birbirleriyle tanıştırılması.

2.1-  Derneğin kuruluşundan itibaren mezunların tanışması amaçlı kahvaltı ve yemek Organizasyonları düzenlenmektedir.

2.2-   Her yıl nisan ve aralık aylarında, zamanı olan mezunlar ve öğretmenlerin katıldığı konaklamalı, eğlenceli otel etkinliği düzenlenmektedir.

2.3-  Derneğin  www.antemder.org.tr  WEB sitesi ve facebook sayfası aracılığı ile etkinlik, haber  ve

Duyurularımız  üyeler, mezunlar ve mensuplarla paylaşılmakta, önemli günler kutlanmaktadır.

2.4- Okula Dönüş Projesi mezunların tanışma & görüşme sıklık ve oranlarını da artırmaktadır.

 

3-      ANTEMDER’in hedef kitleye tanıtılması,

3.1 -Derneğimiz ve çalışmalarımızın  okulumuz mezunlarına, Antalya protokolüne ve kamu oyuna tanıtılması için kuruluşundan itibaren, tanışma ve tanıtma amaçlı nezaket  ziyaretleri sürdürülmüş, bilgilendirme dosyası  sunulmuş ve halen sürdürülmektedir, ziyaretlerimiz devam edecektir.

3.2)- Bu kapsamda mühendislik odalarının Antalya Şube Başkanları, Merkez İlçe Belediye Başkanları, Siyasi Parti İl Başkanları, Kaymakamlıklar, Mesleki Dernekler ziyaret edilmştir. Devam edecektir.

3.3)- Konum, Mesleki kariyer ve İşletme  sahibi mezunlarımız ziyaret edilmiştir, devam edecektir.

3.4)- Mezunlarımızın toplu olarak çalıştıkları DSİ, KGM, otomobil yetkili servis atelyeleri  vb. ziyaret edildi.Mezunlarımızın çalıştığı İş yerleri ziyaretlerimiz devam etmektedir.

3.5)- Bilgilerine yeni ulaşılan mezunlarımız da benzer şekilde ziyaret edilmektedir. Aynı amaçla nezaket ve tanışma ziyaretlerimiz devam edecektir.

3.6)- Ziyaretlerimizle ilgili fotoğraf vb. görselleri  web sitemizde ve  https://www.facebook.com/antalyateknikemldernegi/  sayfamızdan görebilirsiniz.

 

4-      Mezunlarımızın Uygun Yöntemlerle Mevcut Öğrencilerimizle Tanıştırılması.

Bu uygulama ile, öğrencilerimizin moral ve motivasyonları ile okulumuza olan ilgi, sevgi ve sempatilerinin, okula güvenlerinin artırılması hedeflenirken; uygulama nın diğer kazanımı olarak,  okulumuz mezunlarının da okula ilgilerinin artırılacağı  düşünülmüştür. Derneğin kuruluşundan beri tasarlanan Mezun-Öğrenci tanıştırılması konusunda, uygulamanın şekli üzerinde okul idaresi ile birlikte değerlendirilmeler yapılmış; Eğitimi de aksatmayacak şekilde,

a= Mezunların sınıf bazında öğrenci ile tanıştırılıp görüştürülmesi,

b=Birkaç sınıfın salonda toplanarak tanıştırılıp görüştürülmesi vb. durumlar üzerinde çalışılmış.

Neticede Orhan Yüksel’in başından beri önerdiği, öğrencilerin sabahları ders başı yapmadan toplu halde sıra olmuşken , Mezunların öğrenciyle tanıtılması yararlı görülerek uygulamaya konulmuştur.  

4.1)- Uygulamanın başlangıcı olarak, oluşturulan mezunlar iletişim listesinden  akademik, mesleki, siyasi ve ticari alanlarda kariyer yapmış, başarılarıyla öne çıkmış mezunlarımızdan ve farklı meslek gruplarından olmak üzere 60 kişilik bir liste hazırlanmıştır.

4.2)- Anılan liste yönetim kurulumuz ve okul idaresinin onayından sonra  mezunumuz Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin BÖCEK ve ekibinin destekleri ile  (8.00 x 2.40) metre boyutlarında afiş şeklinde hazırlanarak,Konyaaltı Caddesinden de görülür şekilde okulun ana girişinde  duvara asılmıştır.     

4.3)- Afiş uygulaması ile öğrencilerimizin, toplumda öne çıkmış olan başarılı mezun abilerini, ablalarını öncelikle İsim, ünvan ve görevleriyle tanımaları amaçlanmıştır. 4.3)- Afiş uygulaması düşünülenden fazla ilgi gördü ve öğrencilerimiz asılı listede okullarından  mezun olan Profesörler, Doçentler, Doktorlar, Hekimler, Milletvekili, Belediye Başkanı, Meslek Odaları Başkanları, Öğretmen, Mühendis, İş  yeri sahibi Ticaret Erbabı  vb. görünce hayretlerini gizleyemeyip,  günlerce afiş önünde fotoğraflar çekinerek ailelerine , çevrelerine ilettiler.

4.4)-  Anılan afişin 10 gün asılı kalmasının ardından 22 Şubat 2018 Perşembe sabahı Öğrencilerimizin ders başı yapmak için okul önünde toplu olarak sıra olmalarının ardından; Oklumuzun 1979 Makina Bölümü mezunu, Antalya Tabib Odası Başkanı Sayın Dr. Adnan İŞ  öğrencilerimize tanıtıldı. Sayın İŞ, 10 dakikalık konuşmasında okul anıları ile birlikte, derneğimiz ve projelerinden, başarıya giden yollar için tavsiye ve önerilerinden, okulun mezunu olmakla övüncünden,kendisini teknik adam hissettiğinden bahsederek öğrencilerimizin alkışları arasında , onlara             iyi dileklerle “ders başı” yaptırdı.

4.5)- Dernek başkanı Orhan Yüksel’in takdimiyle öğrencilerimizle tanıştırılan mezunlarımız  konuşmalarının  ardından, öğrencilik  yıllarının  geçtiği atelye ve derslikleri  gezerek  anılarını  dillendirip, öğrenci kardeşleriyle iş başında düşüncelerini ve  sorularını paylaştılar.Öğrencinin yoğun ilgisi karşısında Okula Dönüş Projesinin gerçekliği ve gerekliliği konusunda görüş birliğini teyit ettiler.                     

Mezunumuz Antalya Tabib Odası Başkanı Dr. Adnan İŞ ziyaretinden görsellerimizi ve Videoları   web sitemiz ve facebook sayfamızdan görebilirsinz.      

4.6)- 27.02.2018  Salı sabahı anılan afişte isimleri olan mezunlarımızdan, 1980 Makina Bölümü Mezunumuz, Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Erdal KOŞUN öğrencilerimizle tanışarak paylaşımda bulundu, devamında atelyeler ziyaret edilildi.        Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Erdal KOŞUN ziyaretinden  görsellerimizi ve Videoları web sitemiz ve facebook sayfamızdan görebilirsinz.  

4.7)- 01 Mart 2018 Perşembe günü 66. yaş günü de olması münasebetiyle öğrencilere hitabeden Antemder Başkanı Orhan YÜKSEL, Derneğin kuruluşundan, Okula Dönüş Projesinden bahsederek; Dernekcilik faaliyetlerinin “Gönül Sermayesi” ile yürütülebileceğini, yıllardır benzeri gönüllülük çalışmalarını severek sürdürdüğünü, başlatılan Projenin,40 yıllık  çaba ve birikimlerinin zirvesi olacağını, iki yıldır  severek ve isteyerek okulumuzla ilgilendiğini, 66. yaşını kutladığı bu günde, gençlerle birlikte olmakla kendisini genç hissettiğini belirtti.  Mezunlarımıza “ARA ELEMAN” denilmesini doğru bulmuyorum. Mezunlarımız “ ARANAN ELEMANDIR” bu ifadeyi değiştirmeliyiz dedikten sonra; Projenin ve günün anısına, okulu İçin  yazdığı şiirinden bahsederek, 4 dörtlük şiirimi okulumuzun tüm mezunlarına ve mensuplarına, ÜLKEMİN ARANAN ELEMANLARINA  armağan ediyorum diyerek, yazdığı şiirini ilk kez öğrencilerin huzurunda okudu ve uzun uzun  alkışlandı.    

              görsellerimizi ve Videoları web sitemiz ve facebook sayfamızdan görebilirsinz.  (Proje uygulamaları eklenerek  bilgilerinize sunulacaktır)                  

 

                               MESLEKİ TEKNİK LİSELİYİZ BİZ!

Zirveye döndük yönümüzü,                                       Öğretmenlerimizle  anlaştık,

Atamız aydınlatır önümüzü,                                       Konyaaltı caddesine yerleştik,

Sevgiden alırız  gücümüzü,                                         Atatürke giden yolda birleştik,

Mesleki Teknik Liseliyiz biz...                                   Mesleki Teknik Liseliyiz  biz...

Akdenize bakar ön cephemiz,                                   Yarışmalarda önde geleceğiz,

Altın bilezik takar her atölyemiz,                              Zorluklara karşı birlik olacağız,

Mezunlarımızla da hep öndeyiz,                               Antalya Eğitimine nam salacağız,

Mesleki Teknik Liseliyiz biz...                                   Mesleki Teknik Liseliyiz biz.  

Antemder Kurucu Başkanı  Mak.Müh. Orhan YÜKSEL / 01.03.2018 / ANTALYA  

 

4.6)- 05 Mart 2018  Pazartesi Günü Okulumuz mezunu, Makina Bölümü kıdemli atelye öğretmenlerinden  İlhan AY öğretmenimizi okulumuzun tüm öğrencilerine takdim eden Başkan Orhan YÜKSEL okulumuzda, bu okuldan yetişen 22 tane atelye öğretmeni, 6 tane kültür dersi öğretmeni olduğunu, öğrencilerimizin hatta bazı öğretmenlerimizin de bu durumu bilmediklerini, çünki her öğrencinin kendi atelyesindeki  öğretmeni tanıdığını belirterek; Okuldaşımız olan öğretmenlerin isimlerini öğrencilerle paylaştı. Her bölüm öğrencileri kendi öğretmeninin ismini uzun uzun alkışladı.  Sayın İlhan AY, kendisinin de bu sıralarda öğrencilik yaptığını ve 25 yıldır da bu okulun öğretmeni olduğunu , ANTEMDER’in kuruluşu ve OKULA DÖNÜŞ PROJESİ’nin okulumuza ve öğrencilerimize çok yararlı olacağını, bunun ilk örneklerinin de mezunların okulla,öğrenciyle buluşması olduğunu belirterek dernek yönetimine teşekkür etti.  

4.7)- 08  Mart 2018  kadınlar gününde Makina Mühendisleri Antalya Şubesi Başkanı Sayın Ayşen HAMAMCIOĞLU, Antemder’in davetlisi olarak öğrencilerimizle tanıştı. Böylesi özel bir gün için Antalya’nın en köklü okuluna davetleri  için okul müdürü Hasan Yıldız  ile  Antemder Başkanı ve MMO üyesi  Orhan YÜKSEL’e teşekkür ederek başladığı konuşmasında; Teknik Lise okuduktan sonra Makina Mühendisi olmayı çok isterdim. Sınıflarımızda Teknik Liseden gelen arkadaşlarımız daha başarılı oldular diyerek arkadaşlarından örnekler verdi. Okulumuzdaki mezunlar afişini hatırlatarak; Şu anda Antalya yı bu okul yönetiyor diyebiliriz. Her yerde, her kademede mezunlarınız var, okulunuzla övünmelisiniz diyerek sürdürdüğü konuşmasında, gençlere başarı yolunda önerilerde bulunduktan sonra, özellikle kızlarımızı Makina Mühendisliğine bekliyorum dedi. Konuşmasının sonunda okul müdürü tarafından kendisine buket hediye edilen sayın Hamamcıoğlu, öğrenciler tarafından sıksık alkışlarla kesilen konuşmasının ardından, Ağaçişleri, Makina, Metal, Motor ve Bilgisayar Bölümlerinin atelyelerini gezerek öğrencilerle sohbet ettiler. Uygulamalı eğitimler hakkında bilgiler aldı. Okulda bu kadar makina olduğunu bilmiyordum diyerek hayretlerini belirttiler.

 

 4.8)- 13 Mart 2018 Salı günü Okulumuz mezunu,Motor Bölüm Şefi Mehmet SENCAR öğrencilerimize hitab etti. Derneğin çalışmalarını taktirle karşıladığını, uygulanmakta olan Okula Dönüş Projesinin öğrencilerimize özgüven ve motivasyon analmında çok şey kazandıracağını, okuldaki öğretmenliği sürecinde yüzlerce Teknisyen, usta yetiştirdiğini, Antalya Sanayisindeki esnafların çoğunluğunun okulumuz mezunu olduklarını anlattı. Üniversite mezunlarının asgari ücretle iş aradığı bir ortamda okulumuz mezunlarının arandığını; Dernek Başkanımız Orhan Yükselin savunduğu gibi, artık okulumuz mezunlarının ara eleman değil, ARANAN ELEMANLAR olduğunu, bunu gözeterek mesleği iyi öğrenmeleri gerektiğini anlatarak Antemder Başkan ve yönetimine çalışmalarıve okulumuza destekleri için teşekkür etti. Orhan YÜKSEL Sayın Sencar’a günün anısına  okulun fotoğrafını hediye ederken, Okul Müdürü Hasan Yıldız da başarılarından dolayı Sencar’a  öğrencilerinin huzurunda plaket vererek ödüllendirdi.

 

 4.9)-  16 Mart 2018 Cuma sabahı OKULA DÖNÜŞ PROJEMİZİN konuğu, okulumuzun 1991 Makina Bölümü mezunlarından; Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi DEKANI  sayın Prof.Dr. Ayhan TOPUZ oldu. Diğer konuşmacı okuldaşlarımız gibi heyecanını gizleyemeyen sayın TOPUZ, projenin çok iyi düşünülerek hazırlanmış bir çalışma olduğunu, uygulamanın sonuçlarının önümüzdeki yıllarda farkedileceğine inandığını belirterek, öğrencilik yıllarından, yaşadığı imkansızlıklara rağmen nasıl başarılı olduğundan bahsetti.  Planlı çalışması halinde her öğrencinin başarılı olabileceğini, bu okulun sıradan olmadığını, sonuçlarının mezunlarından da görülebileceğini anlattı. Fakültesindeki mühendislik sınıflarındaki öğrencilerin en az yarısının meslek liselerinin ilgili bölümlerinden olması gerektiğini, bu okullardan gelen öğrencilerin daha başarılı olduklarını, öğrencilerimizi fakültelerine beklediklerini anlattı. Daha sonra kendi atelyesinden başlayarak Motor ve Elektrik atelyelerini de gezen sayın Topuz, okul idaresine ve dernek yönetimine teşekkür etti.

 

 4.10)- 19 Mart 2018 Pazartesi Sabahının Konuşmacısı  Metalişleri Bölümü mezunumuz Konyaaltı Belediye Başkanı Sayın Muhittin BÖCEK oldu. Sabah zilinde  öğrencilerle sıraya girerek İstiklal Marşını okuyan BÖCEK, başkan Orhan Yüksel’in taktiminin ardından coşkulu alkışlar arasında konuşmasına başladı. Ailesinin seralarımızı yapsın diye metal işlerine gönderdiğini belirterek sürdürdüğü konuşmasında, okula Uncalıdan bisikletle gelip gittiğini, o günün öğrencileri gibi zorluklarla mücadele ederek, çok çalışarak başarılı olduğunu, bu okulun mezunu olmakla övündüğünü anlattı. Bu okuldan sonraki Üniversite eğitiminden ve Belediye Başkanlığı süreçlerinden de bahseden sayın BÖCEK, derneği kuruluşundan beri takip ettiğini, çok başarılı işler yapıldığını, bu proje ile çok yararlı sonuçlar alındığını, davet edilince heyecanlandığını ve sabah 07.30 da okula koşarcasına geldiğini anlattı.   Konuşması alkışlarla sık sık, bölünen Böcek daha sonra atelyeleri gezdi, kendi atelyesinde iş önlüğü giyerek eğe yaptı. Antemder başkanına övgülerle teşekkür ederken, okul müdürüne de çabaları için teşekkür etti. Çalışmalarınızda her zaman yanınızda olacağım diyerek okuldan ayrıldı.

 

 4.11)- 22 Mart Perşembe  sabahı konuşmacımız, okulumuz 1983 Makina Bölümü mezunu, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fak. Göğüs Cerrahisi  Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Abdullah ERDOĞNAN oldu. Sabahın erken saatlerinde okula gelen sayın Erdoğan duvarda asılı listeyi fotoğraflarda görmüştüm ama, bizzat görünce çok heyecanlandım ve gururlandım diyerek başladı konuşmasına. Sınavların başarıyı belirlemediğini, normal zekada her insanın çalışarak barşarılı olabileceğini, bunun yaşla da ilgili olmadığı vb. bilimsel anlatımlarının arasında öğrencilik anılarına da yer verdi. Öğrencilere önerilerini sıralayarak Antemder’i  kuranlara ve bu günlere taşıyanlara çok teşekkür ederek, bu uygulamanın dernekçilikten ileri bir “Gönüllülük hareketi” olduğunu,olumlu sonuçların mutlaka görüleceğini anlattıktan sonra atelyeleri gezerek öğrencilerle konuşup düşüncelerini paylaştı.

 

 4.12)- 30.Mart 2018 Cuma Günü Mezun Konuşmacımız; Sanat Altın Bileziktir sözünü doğrularcasına, mezuniyeti sonrası, staj yaptığı iş yerinde Teknisyen olarak göreve başlayıp, emekliliği sonrası kendi adına GÜN OTO FİAT SERVİSini kuran dernek üyemiz Murat Karaca oldu. Şu anda burada iki okul var. Meslek Lisesi diyoruz. Birincisi Meslek Okulu. Mesleğini Sürdürmek isteyenler işini mesleğini çok iyi öğrenerek mezun olunca hemen işe başlayabilirler. Üniversite okumak isteyenler de ikincisini  yani  Lise olarak okur, üniversiteye hazırlanır ve eğitimlerini devam ettirerek farklı dallarda ilerlerler diyerek, farklı bir bakış açısı paylaştı. Konuşmasının sonunda Teknik Müdür Yardımcımız sayın Uğur ÜNAL tarafından Derneğin hediyesi sunulan Karaca, davet edilip, kardeşleriyle tanışma imkanı verildiği için teşekkür ederek, öğrencilerimize başarılar diledi.

 

 Okula Dönüş Projemiz kapsamında mezunlarımızın öğrencilerimizle tanıştırılması devam edecektir.  

4.13)- Listemizdeki mezunlarımızla birlikte, mühendislik meslek odaları başkanlarımız, esnaf odaları Başkanlarımız, Belediye Başkanlarımız, Mezunumuz olan İş İnsanları ve bürokrasiden de  konuk konuşmacılar, plan dahilinde okulumuz öğrencileriyle tanıştırılıp,düşünce ve önerileri paylaştırılacaktır.  

5-      Mezunlarımızın Uygun Yöntemlerle Öğrencilerimizle Buluşturulması,(Mezunlarla Başbaşa)

Mezunlarla Öğrencilerin,  mezun isimlerinin afişe edilerek, mezunlarla öğrencilerin toplu halde  10- 15 dakikalık konuşmalarla ve atelye ziyaretlerinde  tanıştırılması ile kazandırılacak moral ve motivasyonun ardından;  Öğrencilerimiz ile, bilgi ve yaşam deneyimi açısından donanımlı ve gönüllü mezunlarımızın,  öğrenci  grupları  bazında  “Mezunlarla Başbaşa” başlığında “buluşturularak”;  soru&cevap uygulamalı  interaktif ve bir eğitici toplantılarla, öğrencilerimizin ÖZGÜVENLERİNİN ve YAŞAMSAL BİLGİ HAZNELERİNİN desteklenmesi hedeflenmektedir. Uygulama ile , örgün eğitim ortamında öğretmenlerin planlar dahilinde sundukları bazı bilgilerinde  pekiştirilmesi ve farklı uyaranlarla öğrenci ilgi ve başarısının artırılacağı düşünülmektedir.  

5.1)-  Öncelikle halen 9. Sınıfta olan bölüm seçmemiş öğrencilerimizle toplantılar düzenleyerek; sonraki yıl da seçecekleri, seçmeyi düşündükleri bölümler ve meslekler anlamında bilgilendirmeler yapılması planlanlanmaktadır.

 5.2)- 10. ve 11. sınıfta olan öğrencilerimizle toplantılar yapılarak; 12. sınıf süreçlerinde, üniversiteye hazırlık ve meslek seçimi ile   piyasa ve iş yaşamlarınaına hazırlık anlamında bilgilendirmeler yapılarak başarıya endeksli, özgüven ve  motivasyonlarının artırılması planlanmaktadır. 5.3)- Yeni öğretim yılı başlangıç aylarında öğrencilerin genelinin katılacağı, seminer,konferans vb. buluşmalar düzenlenerek, öğrencilerin okul başarısına odaklanmalarının sağlanması planlanmaktadır.

6-      Öğrencilerimizin özgüvenlerinin artırılması, İş yaşamıyla ilgili hedeflerinin geliştrilip olgunlaştırılması & netleştirilmesi proğramlarımız. Bu konuyla ilgili olarak, okul idaresinin onayı ve işbirliğinde  gruplar halinde;

6.1)- Öncelikle Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesine, gönüllü öğrencilerin gruplar halinde götürülerek, Mezunumuz, Fakültede Dekanı sayın Prof.Dr.Ayhan TOPUZ ve  fakülte de görevli diğer mezunlarımız aracılığı ile,mühendislik eğitimi ve üniversite ortamının tanıtılması.

6.2)- Koşullar oluştukca uygun bulunacak diğer İllerdeki Üniversitelere ve tercihen 11. Sınıflardaki  gönüllü öğrencilerin gruplar halinde götürülerek tanıtılması, kazanma ve üniversiteye gitme konusundaki istek ve arzularının artırılması,başarmanın teşvik edilmesi.

6.3)  Mühendislik Meslek Odalarının(Makina, İnşaat, Elektrik, Mimar) Antalya şubeleri ne öğrencilerimiz 11. Sınıfta iken, gönüllü öğrenci grupları halinde götürülerek, Üniversite eğitiminde meslek tercihlerinin netmesi ve başarmalarının teşvik edilmesi.

6.4) Belediyelerin Fen işleri, İmar-şehircilik vb. teknik birimlerine, 11.  ve 12.Sınıfta iken gönüllü öğrencilerin gruplar halinde götürülerek  kamu işyeri statüsünde olan teknik birimlerin tanıtılması.

6.5)- DSİ, KGM  ve benzer kapasiteli kamu kurumları Atelye ve teknik birimlerine de 11.  ve 12.Sınıfta iken gönüllü öğrencilerin gruplar halinde götürülerek  kamu işyeri statüsünde olan teknik birimlerin tanıtılması.

6.6)- Kurumlara öğrenci gidiş gelişlerinde uygun saatler belirlenerek, kent İçi ulaşımda güvenli  ve konomik olması açısından;  Antalya Anakent Belediyemiz yetki ve sorumluluğunda olan otobüs vb. araçlar kullanılması, konuyla ilgili olarak Büyükşehir Belediyemizle diyalog sağlanması.

6.7)- Antalya Sanayilerindeki Fabrika vb.iş yerlerine  11.  ve 12. sınıfta iken gönüllü öğrencilerin gruplar halinde götürülerek  gezdirilmesi, özel kurumsal iş ortamlarının tanıtılması.  

7-      Okulumuzdan mezun olacak öğrencilere mezuniyet günleri  düzenlenmesi,

Öğrencilerin moral, motivasyon ve duyuşsal & onursal anlamda; öğrenci  velilerinin de benzer  anlamlarda desteklenmesine yönelik olarak; ana okullarından itibaren mezuniyet “KEP ATMA” etkinlikleri  düzenlenmektedir.  Birden fazla nedenlerle bizim okullarımızda benzeri organizasyonlar yetersiz kalmakta, “öğrencilerimizin duyuşsal eziklik” yaşadıkları izlenmektedir. Bu yıldan itibaren Mezunlar Derneğimiz ANTEMDER öncülüğünde okulumuz sonsınıf öğrencilerine “TOPLU MEZUNİYET GÜNLERİ” düzenleyerek  destek olunması, uygulamanın gelecek yıllarda da okulumuz işbirliğinde sürdürülmesi  planlanmıştır.              

7.1)- İlk etkinlik okulumuz bahçesinde, diğer alt sınıf öğrencilerimizin ve velilerin de izleyici olarak katılabilecekleri özelliklerde 11 Mayıs 2018 de düzenlenecektir.

7.2)- Bu uygulama ile mezunların ve velilerinin  onurlandırılması, alt sınıf öğrencilerinin de gelecek yıllar için umutlandırılması, okula güven ve ilgilerinin artırılması hedeflenmektedir.           

 7.3)- Etkinliğe tüm son sınıf öğrencileri mecbur edilmeyip, öğretmen ve öğrenci temsilcileriyle iş birliğinde, gönüllü son sınıf öğrencilerin mezuniyet etkinliklerine katılması sağlanacaktır.            

7.4)- Etkinlikte mezuniyet giysisi (cübbe/ kep) her yıl Antemder tarafından öğrenciye kullanımlık olarak verilecek, okul bahçesindeki  kutlamaların  ses, müzik, ikram vb. Antemder tarafından karşılanacak ve derneğin mevcut ekonomik olanakları da dikkate alınarak, katılımcı öğrenciler   derneğe  kişi başı 35 TL ödeyecektir.            

7.5)- Mezun olacak öğrencilerimize, Anemder tarafından ,  günün anısına  sembolik ve sempatik, anı olabilecek hediyeler verilmesi planlanmaktadır.(Dernek logolu,tarihli  anahtarlık vb)  

 8-      Okulumuzun Kuruluş Yıl Dönümleri Etkinliklerinin düzenlenmesi,

Antalya da 1944 yılında “ Orta Sanat Okulu” ismiyle eğitime başlayan okulumuzun 2019 yılında 75. kuruluşu kutlanacaktır. Kutlamaların derneğimiz öncülüğünde okulumuzla işbirliğinde okul bahçesinde kutlanması için  araştırma ve planlama çalışmalarımız başlatılmıştır.             ANTEMDER’in Okul Müdürlüğü ile görüşme ve değerlendirmelerini, araştırmalarını sürdürdüğü, taslak aşamasındaki diğer  çalışmaları:

9-      Okulumuz tarafından düzenlenecek eğitimsel etkinliklere destek sağlanması,  

10-      Okulumuzda eğitim kalitesinin artırılması konusunda destekler sağlanması,  

11-      ÜNİVERSİTE Eğitimine başlayan ihtiyaç sahibi Mezunlarımıza Eğitim desteği sağlanması,

12-      Okulumuzun fiziki İmkanlarının artırılarak yaşatılmasının sağlanması,  

13-      Mezunlarımız arasında sosyal, kültürel ve ekonomik dayanışma sağlanması,  

14-      Okulumuz özelinde, ilimiz genelinde Mesleki Teknik Eğitimin Gelişimine  katkı amaçlı olarak; çalıştaylar, konferanslar, seminerler,paneller vb. düzenlenmesi,  

15-      Mesleki Teknik Eğitimin gelişimine katkı amaçlı olarak; Üniversite, Mühendislik Meslek Odaları, Sanayi ve Ticaret Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Valilik ve Belediyeler paydaşlığında kapsamlıTeknik eğitim raporları hazırlanarak, kamu oyuna ve siyaset dahil İlgili kurumlara sunulması vb...   NOT: Projemiz İçerik ve uygulaması bakımından ilk olması nedeniyle; Uygulamalardan elde edilen veri ve sonuçlar doğrultusunda  güncellenerek  geliştirilmektedir.  

Antalya Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Mezunları Derneği ANTEMDER   adına,       

                                                                                                                                                       

                                                                                                                                         

                                                Başkan  /      Orhan YÜKSEL   /  Makina Mühendisi & Eğitimci